Begrepsliste

Her finnes en liste over begreper som blir brukt i artikler i Pasientens journaldokumenter og i samhandling i helsetjenesten.

Tips! Bruk CTRL+F for å søke.

Begreper brukt i Pasientens journaldokumenter

Begrep

Definisjon

Medlem av Helsenettet 

  • Helsevirksomheter som benytter Helsenettet for å utveksle informasjon mellom seg og NHN eller andre tjenestetilbydere i Helsenettet er medlemmer av Helsenettet.  

  • Det er den dataansvarlige helsevirksomheten som er forpliktet gjennom medlemsvilkårene, uavhengig av hvordan en har organisert seg.  

  • Medlemsvilkårene forplikter den som er juridisk ansvarlig for helsevirksomheten  

  • Det er dataansvaret og behandling av person- og helseopplysninger som er gjenstand for vurdering av hvem som er riktig medlem og hvem som skal signere og forpliktes av medlemsvilkårene. 

 

I Helsenettet samles både brukere og tilbydere av tjenester. Avtaler knytter identifiserte virksomheter i helsetjenesten og godkjente leverandører sammen i et nettverk. Godkjente leverandører og andre 3. parts virksomheter er ikke medlem av helsenettet. 

For å få tilgang til helsenettet trenger din virksomhet et medlemskap som ivaretar juridiske forhold.  

EPJ-leverandørene, tjenesteleverandørene og andre 3 parts. virksomheter er IKKE medlem av helsenettet. Men har likevel tilgang til Helsenettet. 

Du kan være medlem av helsenettet og ikke ha signert spesielle bruksvilkår for dokumentdeling. Da vil du ha tilgang til andre tjenester men ikke til PJD. https://www.nhn.no/medlemskap-og-helsenettforbindelse/medlemskap-i-helsenettet 

 

Tillitsrammeverket 

Tillitsrammeverk er et begrep som beskriver en samling av tiltak som danner et grunnlag for sikker og lovlig deling av helseopplysning på tvers av ulike virksomheter. 

Rammeverket avklarer ansvars- og oppgavefordeling ved samhandling mellom virksomheter, og beskriver tekniske og organisatoriske krav til virksomhetene for at samhandlingen skal kunne etableres og foregå, uten behov for ytterligere bilaterale avklaringer eller avtaler mellom de enkelte virksomhetene som skal samhandle. 

Tiltrodd tredjepart 

Tiltrodd tredjepart er et begrep som beskriver en aktør (tredjepart) som gjør det mulig for to parter å samhandle når disse stoler på tredjeparten. 

Tiltrodd tredjepart beskriver NHNs rolle og ansvar i tillitsrammeverk og ved deling av data på tvers av virksomheter i sektoren. 

 

Tillitstjenester 

Tillitstjeneste er et begrep som er brukt i norsk lov for å beskrive en elektronisk tjeneste som normalt tilbys mot betaling og består av elektronisk signering, segl, tidsstempling, elektronisk tjenester for registrert sending og sertifikater for nettstedsautentisering. 

HelseID 

HelseID er en felles påloggingsløsning og en nøkkelkomponent for digitalisering av helse- og omsorgsektoren. Tjenesten bidrar til at helseopplysninger kan deles sikkert og enkelt. Du kan bruke HelseID for å 

  • Logge på en bruker i en applikasjon 

  • Få tilgang til et API som er sikret med HelseID 

  • Sikre tilgangen til et API som du eier 

Helsepersonellets grunnlag for tilgang 

Helsepersonellets grunnlag for tilgang er et begrep som beskriver en samling av informasjonselementer som samlet beskriver hvorfor et helsepersonell ble gitt tilgang til pasientens opplysninger i helsepersonellets fagsystem. Tilgangen er gitt av konsumentvirksomhetens egne tilgangsstyringsregler. 

Pasientjournalforskriften § 14. Krav til loggføring bruker begrepet "Grunnlag for tilgjengeliggjøring" fordi helsepersonellets grunnlag for tilgang er dokumentasjon som kilden loggfører som sitt grunnlag for tilgjengeliggjøring. 

Attestere 

Attestering er et begrep som beskriver en handling hvor man bekrefter/godkjenner (for eksempel ved signering) en erklæring (for eksempel et dokument) som garanterer at innholdet er riktig.  

Begrepet brukes i sammenheng med helsepersonellets grunnlag for tilgang, "Den konsumerende virksomheten attesterer sitt helsepersonells grunnlag for tilgang ". 

Avlevere 

Avlevering er et begrep som beskriver en handling hvor man leverer fra seg noe. 

Begrepet brukes i sammenheng med helsepersonellets grunnlag for tilgang, "Den konsumerende virksomheten avleverer sitt helsepersonells grunnlag for tilgang" til kilde virksomheten". 

Motta 

Motta er et begrep som beskriver en handling hvor man får tilsendt og akseptere (ta imot) noe. 

Begrepet brukes i sammenheng med helsepersonellets grunnlag for tilgang, "Kildevirksomheten mottar helsepersonellets grunnlag for tilgang som ble avlevert av konsumentvirksomheten". 

 

Helsepersonellets attest 

(bruk heller: attestering av helsepersonellets grunnlag for tilgang) 

Helsepersonellets attest er et begrep som er en omskriving/forenkling av begrepet "Attestering av helsepersonellets grunnlag for tilgang" og er misvisende. I tillegg er begrepet "helsepersonellets attest" ofte forenklet til "helseattest" som også er misvisende. 

Begrepet bør ikke brukes. Anbefalingen er å være presis i kommunikasjon ved å bruke "attestering av helsepersonellets grunnlag for tilgang" bare når informasjonen er attestert. 

 

 

Fastlege med tillitsrammeverk 

(Misvisende, bør ikke brukes) 

Brukes sannsynligvis for å omtale fastleger som leser journaldokumenter ved å bruke attestering av helsepersonellets grunnlag for tilgang. 

Begrepet "fastlege med tillitsrammeverk" er misvisende fordi det ikke er tillitsrammeverk som tas i bruk av virksomheter, men tiltak som er en del av tillitsrammeverk som tas i bruk av virksomheter slik at den oppfyller krav til en kilde virksomhet som deler helseopplysninger. 

Begrepet bør ikke brukes. Anbefaling er å være presis i kommunikasjon ved å beskrive de konkrete tiltakene som benyttes. 

 

Fastlege uten tillitsrammeverk 

(Misvisende, bør ikke brukes) 

Brukes sannsynligvis for å omtale fastleger som leser journaldokumenter uten å bruke attestering av helsepersonellets grunnlag for tilgang. Disse fastlegene får tilgang ved å benytte NHNs funksjonalitet omtalt som "fastlegesjekk". 

Begrepet "fastlege uten med tillitsrammeverk" er misvisende fordi det ikke er tillitsrammeverk som tas i bruk av virksomheter, men tiltak som er en del av tillitsrammeverk som tas i bruk av virksomheter slik at den oppfyller krav til en kilde virksomhet som deler helseopplysninger. 

Begrepet bør ikke brukes. Anbefaling er å være presis i kommunikasjon ved å beskrive tiltakene som benyttes. 

 

Fastlegesjekk 

NHN sjekker om helsepersonell har fastlegerelasjon til pasienten og inkluderer informasjon om dette i SAML tokenet.  

 

 

SAML 

Security Assertion Markup Language (SAML) er en standard for utveksling av autorisasjonsinformasjon mellom parter. SAML er også en protokoll som beskriver hvordan autentiserings- og autorisasjonsinformasjon flytter mellom parter i forbindelse med en forespørsel om autentisering av en person. 

 

JWT 

JSON web token (JWT) er en spesifikasjon som er en del av internettstandarden. Spesifikasjonen ble utviklet for å utveksle informasjon om en autentisering eller tilgang mellom to parter, på en sikker og standardisert måte. I dag brukes JWTs også som en generell mekanismen for å transportere informasjon over internett på en sikker måte.  

Forholdet mellom SAML/JWT i PJD 

I den internasjonale profilen for deling av journaldokumenter laget av IHE (IHE XDS.b) så er det SAML-token (XUA) siden det benyttes SOAP-tjenester i bakgrunnen. Når NHN-XCA , i rollen som “Intiating gateway”, gjør en spørring til en annen XCA, i rollen som “Responding gateway”, legges det alltid ved en SAML-sikkerhetsbillett.  

HelseID OAuth-tjeneste bruker JWT. Når en konsument kaller PJD REST API (basert på IHE MHD-profil) eller Kjernejournal portal legges det ved en JWT-token (utstedt av HelseID). API eller Kjernejournal gjennomfører deretter et kontrollert bytte av token (Exchange via SAML-endepunkt hos HelseID) til et SAML-token. HelseID-JWT følger ikke spesifikasjon for IHE IUAs JWT-sikkerhetsbillett. 

Medlem av tillitsrammverket - (Misvisende, begrep brukes ikke)

Begrepet "medlem av tillitsrammeverk" har ingen mening fordi det ikke er mulig å være medlem av tillitsrammeverket. 

 

Benytter tillitsrammeverket – (Misvisende, begrep brukes ikke) 

Begrepet "benytter tillitsrammeverk" er misvisende. Virksomhetene tar ikke i bruk tillitsrammverket. Virksomhetene tar i bruk de konkrete tiltakene som er en del av tillitsrammeverk. På den måten oppfyller virksomheten krav til å dele helseopplysninger.  

Begrepet bør ikke brukes. Anbefaling er å være presis i kommunikasjon ved å beskrive tiltak som benyttes. 

 

 

Annet

Begrep Definisjon Beskrivelse
Actor Aktør En virksomhet (eks. fastlege, kiropraktor, sykehus o.l.) som deltar i bruk av Pasientens journaldokumenter; enten som konsument eller tilbyder.
Affinity domain Samarbeidsdomene Flere virksomheter som kommuniserer på tvers av hverandre ved bruk av XDS. XCA brukes for å få samarbeidsdomenene til å kommunisere med hverandre.
Brukerflate Brukergrensesnitt Et grensesnitt der sluttbrukeren kan ta i bruk Pasientens journaldokumenter
Consumer Konsument En som konsumerer (ser på) dokumenter. eks. fastlege, sykehus eller innbygger.
Cross-enterprise/community   Arkitekturell tilnærming der informasjon, tjenester eller samhandling strekker seg over ulike organisatoriske enheter, virksomheter eller samfunn (samarbeidsdomener)
Document Dokument Fellesbetegnelse på helserelatert informasjon (journaldokument). Prøvesvar, Epikrise og sammenfatninger, Røntgenbilder, Henvisninger
Document list Dokumentliste

Den ferdigstilte listen over dokumenter for en pasient. Også kjent som referanselisten, dokumentoversikt

[...] En spørring [kjøres] mot dokumentregistrene med gitte søkekriterier (metadata). Når alle dokumentene som oppfyller søkekravene er funnet, blir de sammenstilt til en dokumentliste, og listen blir presentert for konsumenten.

Document sharing Dokumentdeling Prosess for å dele journaldokumenter
Document Repository Dokumentlager En database med helserelaterte dokumenter
Document Reference Dokumentreferanse Én unik oppføring i dokumentregisteret eller en referanse til et enkelt dokument
Document Registry Dokumentregister Oversikt over metadata til tilhørende dokumenter
EPJ Elektronisk Pasientjournal Sluttbrukersentrert løsning som tillater helsepersonell innsyn i pasientopplysninger
Epikrise Rapport Rapport om en pasients sykehusopphold eller etter undersøkelse ved en poliklinikk eller hos en privatpraktiserende legespesialist. Epikrisen dikteres/skrives av en av legene eller psykologene som har hovedansvaret for pasienten
HL7 Health Level 7 HL7 er en protokoll for å utveksle kliniske data/helseinformasjon mellom helsesystemer. HL7.org 🡕
IHE Integrating the Healthcare Enterprise Organisasjon som forvalter standarder for å forbedre måten datasystemer i helsevirksomheter kommuniserer med hverandre. ihe.het 🡕
Interoperability Interoperablitet Et systems evne til å kommunisere med et annet system.
ITI IT Infrastructure Standard utviklet av IHE. Transaksjoner for å kommunisere mellom parter innenfor deling av journaldokumenter
Metadata Metadata Informasjon om innholdet i et dokument. Lagres i et dokumentlager.
Profile Profil (Profile) brukes oftest av IHE – og er i denne sammenheng som en føring for hvordan løse en problemstilling i kontekst av e-helsetjenester. Eksempler på profiler er XDS og XCA
Provider Tilbyder En som er kilde til, og utleverer/tilgjengeliggjør dokumenter via Pasientens journaldokumenter.
Semantic Semantikk Her, systemets evne til å forstå informasjon som mottas.

Regulering av brukerens rett til oppslag i journaldokumenter

Begrep

Beskrivelse

Sperring

Med sperring menes tilgangsbegrensning satt på initiativ fra pasienten, ut fra pasienters rett til å motsette seg deling av helseopplysninger. Dette innebærer at pasienten skal gis mulighet til både å sperre enkelte opplysninger og hele eller deler av en samhandlingsløsning mot at enkeltpersonell eller grupper av helsepersonell gis mulighet til å gjøre oppslag.

Skjerming

Med skjerming menes tilgangsbegrensning satt når det er grunn til å tro at pasienten ved forespørsel ville motsette seg deling.

Nekting

Nekting innebærer at helsepersonell sørger for at innbygger ikke får mulighet til å gjøre oppslag i utvalgte journaldokumenter, eksempelvis for å hindre fare for liv eller alvorlig helseskade for pasienten eller brukeren selv. Nekting må kunne oppheves når behovet ikke lenger er til stede.

Reservasjon

Innbyggers eventuelle mulighet til å motsette seg at helseopplysninger behandles i et behandlingsrettet helseregister. For en samhandlingsløsning som Pasientens journaldokumenter (kjernejournal) innebærer dette at innbygger motsetter seg deling. De vil da ikke ha noen journalopplysninger lagret om seg

Blokkering

Må defineres. I motsetning til sperring hvor det er mulig å omgå. Kan det ikke gjøres for blokkering.

Personvern-innstillinger

Alle typer innstillinger en pasient kan gjøre for å ivareta egne rettigheter innen personvern i samhandlings­løsninger. Dette inkluderer samtykker, reservasjoner og tilgangsbegrensninger.

Tekniske begreper

Begrep Definisjon Beskrivelse
API Application Programming Interface Et grensesnitt i en programvare hvor spesifikke deler kan aktiveres (kjøres) fra en annen programvare gjennom kall til grensesnittet.
ATNA Audit Trail and Node Authentication System som brukes for logging av hendelser.
FHIR Fast Healthcare Interoperability Resources Utviklet av Health Level 7 (HL7) og bygger på eksisterende HL7-protokoll. HL7 FHIR 🡕
Fnr Fødselsnummer Fødselsnummeret er kombinasjonen av en persons fødselsdato + personnummeret
PACS Picture archiving and communication system System for lagring, distribusjon og presentasjon av kliniske bilder.
Pnr Personnummer Personnummeret er de fem siste sifrene i fødselsnummeret (eks. 31129956789)
REST Representational state transfer Veiledning for hvordan bygge opp et API på som gjør den forståelig på flere ulike enheter. Når et API er RESTful, betyr det at den går under den spesifikasjonen.
SOAP Simple Object Access Protocol Meldingsprotokoll som brukes i deling av journaldokumenter.
-I Suffiks Profiler som er egnet for deling av bilder/radiologi. XCA-I, XDS-I
XCA Cross-Community Access En profil i form av en gateway som lar en tjeneste kommunisere på tvers av XDS samarbeidsområder
XDS Cross-Enterprise Document Sharing En IHE-profil for deling av pasientjournaler på tvers av helseinstitusjoner
XDS Affinity Domain XDS Samarbeidsområde Flere aktører (helseforetak) som har gått sammen for å dele journaldokumenter seg imellom.
XDR Cross-Enterprise Document Reliable Interchange Direkte deling av journaldokumenter mellom to aktører; likt som e-post eller meldingsutveksling. Teknologien er ikke brukt.
XUA Cross-Enterprise User Assertion Inngangsbillett som validerer om en dokumentkonsument har tilgang til innsyn i dokumenter en virksomhet har produsert.