Testmiljø
Det er opprettet eget testmiljø som systemleverandører og helsevirksomheter kan benytte for å koble seg til en testversjon av Persontjenesten. Testmiljøet kan benyttes for test og verifikasjon av en integrasjon fra et fagsystem mot Persontjenesten. Testmiljøet benytter HelseID for autentisering og autorisasjon på samme måte produksjonsmiljøet.
Testmiljøet er tilgjengelig både på internett og på helsenettet:
- Internett: https://et.persontjenesten.test.nhn.no/api
- Helsenett: https://et-helsenett.persontjenesten.test.nhn.no/api
Vi anbefaler å bruke internett publiseringen med mindre spesielle forhold tilsier at man er nødt til å gå via helsenettet.
Avgrensninger i testmiljø per Q1 2024
- Persontjenestens testmiljø er ikke en del av Grunndata sine eksisterende testmiljøer
- Persontjenestens testmiljø og testdata kan benyttes for test av integrasjoner mot Persontjenesten, men vil ikke nødvendigvis kunne gi en fullverdig verdikjedetest av all funksjonalitet i et fagsystem
- Persontjenestens testmiljø skal ikke benyttes av konsumenter til ytelsestesting
Testbefolkning og SyntPop
Personer i persontjenestens eksterne testmiljø består av en syntetisk testbefolkning fra Skatteetaten (+80 på fødselsmåned), og et sett reserverte testpersoner (+65 på fødselsmåned). Funksjonalitet for å søke opp personer i befolkningen, samt mulighet for å reservere og oppdatere statiske testpersoner finnes i SyntPop. SyntPop samler og kombinerer også data fra flere registre (f.eks helsepersonellregisteret og fastlegeregisteret), og tilbyr funksjonalitet for å søke og finne testpersoner med kriterier på tvers av alle disse registrene.
SyntPop er tilgjengelig på https://syntpop.nhn.no/
Se mer informasjon om SyntPop på
Les mer om de forskjellige typene testpersoner under.
Persontjenesten benytter en syntetisk testbefolkning fra Skatteetaten sitt testfolkeregister (Tenor), som kilde i Persontjenetens eksterne testmiljø. Test-Norge (Tenor) er laget basert på et representativt utvalg av Norges befolkning, og består av konstruerte data som ikke har rot i virkeligheten. Testpersonene navngis ikke med ekte navn, men med navn som er satt sammen av adjektiv og substantiv, f.eks. «Vakker Blomst». Testpersonene bor på ekte gateadresser, med reelle postnummer og kommunenummer.
Testbefolkningen vil være levende og endre seg, dvs. at det genereres endringer i persondata som gjenspeiler virkeligheten. Eksempler er adresseendringer, giftemål, skilsmisse, død og fødsel. Skatteetaten vil daglig generere slike endringer i testbefolkningen, som oppdateres fortløpende i Persontjenesten.
Testmiljøet til persontjenesten benytter samme autentiseringsmekansimer som produksjonsmiljøet, slik at det er mulig å teste hvordan autentiserte kall fungerer. Merk at det er forskjellige hemmeligheter og endepunkter for test og produksjon, du kan ikke gjenbruke produksjonshemmeligheter i test eller omvendt.
Personidentifikatorer i testbefolkning
Skatt har siden 2016 planlagt å endre PID i testbefolkningen da praksis med bruk av reelle personnummer ikke er i henhold til personvernet. Reelle personnummer skal ikke brukes i testdata. Skatteetaten publiserte ny versjon av testbefolkningen 1. februar 2021:
- Testbefolkningen består av testpersoner med syntetiske personidentifikatorer.
- For å vise at det er en syntetisk personidentifikator plusses det på +80 på måned for både fødsels- og d-nummer, og det beregnes deretter individsifre. Kontrollberegningen (modulus11) beholdes uendret slik den foreligger nå.
- Med syntetiske personidentifikatorer (PID) sikres det at personidentifikatorer i testmiljøet ikke vil kunne eksistere i produksjon.
Hva må brukere av Persontjenestens testmiljø gjøre
Alle konsumenter av Persontjenesten som allerede benytter eller har planer om å benytte Persontjenestens testmiljø (ET-miljøet) må være oppmerksomme på at fnr og dnr må være i tråd med ny standard for Skatteetatens testbefolkning med nye personidentifikatorer: Konsumenter må tilrettelegge sine systemer for å gjøre det mulig å motta fnr og dnr med +80 på måned(januar = 81, februar = 82, osv).
Eksempler på syntetiske fnr og dnr finnes på Skatteetaten sine nettsider.
Endringen hos Skatteetaten er permanent med bakgrunn i personvernet, men NHN er klar over at +80 på måned i PID kan føre til utfordringer for våre konsumenters testmiljøer.
- Skatt har bekreftet at modulus11-logikken fortsatt fungerer (kontrollsifrene er beregnet etter at 80 er lagt til)
- Løsninger som har modulus11-sjekk på personnummer vil fortsatt fungere
- Fødselsdato kan ikke avledes av personnummeret, men må hentes fra eget felt (i tråd med endringene i FREG)
- Kjønn kan ikke avledes av personnummeret, men må hentes fra eget felt (i tråd med endringene i FREG)
Flere sektorer har meldt behov for kombinasjoner av testdata som i dag ikke tilbys via Skatteetatens syntetiske testdata, samt behov for data til kontrollert testing og mulighet til å endre på data. Det at noen testpersoner beholdes statiske, dvs. ikke lever og mottar endringer fra Skatt, har vi i NHN valgt å kalle for reserverte testdata.
Reserverte testdata kan administreres i SyntPop, hvor det finnes funksjonalitet for å opprette og oppdatere reserverte testpersoner. Det finnes også et eget API for å maskinelt administrere testpersoner, for de som ønsker å benytte dette direkte: Reservert Testdata API. SyntPop benytter dette API'et for å administrere personer.
Reserverte testpersoner vil forbli statiske med mindre de oppdateres av eieren av testpersonen. API'et er sikret med HelseID på samme måte som Persontjenesten, og vil bruke informasjon i HelseID tokenet som sendes med forespørsler til API'et for å knytte reserverte testpersoner opp mot en eier.
De reserverte testpersonene må skilles fra Test-Norge sine PID'er og det vil plusses på +65 på måned for både fødsels- og d-nummer (istedenfor +80). Kontrollberegning (modulus11) vil benyttes, og vil fungere både med +80 og +65.
- Eksempler:
- 016621-35465 (=01.01.21)
- 017121-35465 (=01.06.21)